Els orígens

Al vessant nord de la muntanya de Baén hi ha un turó que arriba als 1300 m d’alçada, en un coll que comunica la vall de la Noguera Pallaresa amb la vall de Siarb. Al ser un magnífic emplaçament estratègic amb extenses vistes cap als quatre punts cardinals, fa més de mil anys el gran patriarca de la zona hi va fer construir una fortalesa. L’any 1066 apareix per primera vegada en la documentació oficial amb el nom de Tornafort.

Fa segles que aquest castell va quedar soterrat sota les edificacions construïdes posteriorment. Tanmateix, és degut a la seva privilegiada situació que Tornafort ha estat testimoni de múltiples pugnes i combats al llarg de la seva història. Encara resten molt a prop del poble les cicatrius en el paisatge de les darreres batalles que es van lliurar a la zona. Una gran extensió de trinxeres de la guerra civil recorren la muntanya de Tornafort i la vall de Siarb. Per sort, avui podem gaudir i admirar les virtuts d’aquest meravellós indret en pau.

El cognom Baró ha estat vinculat al poble de Tornafort des dels orígens. Segons la documentació que es conserva, l’any 1046 el comte Bernat I de Pallars va fer la donació a la canònica d’Urgell d’un mas anomenat Baró Galí, situat a la vall de Siarb. En el fogatge de 1553 el cognom Baró apareix com a cònsol de Tornafort. Posteriorment l’arbre dels Baró es va estendre força pel nucli de Tornafort, els pobles veïns i tota la comarca. L’actual Casa Baró de Tornafort va ser construïda cap al 1840 i des de finals del S. XIX s’ha dedicat a l’hostalatge.

Tant si esteu de pas com si veniu a conèixer el territori sereu benvinguts.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s